Bismillahirrahmanirrahiim.
Assalamualaikum wbt semua...
Hujung-hujung minggu cengginih, bila Mr Fikri kena kerja, maka kita duduk di rumah sajalah. Tak pun, lepak rumah mama. Keluar dengan adik-adik.
Masa Asy dok kursus kat Melaka bulan lepas, orang dok kecoh pasal Keria Gula Melaka (KGM). Asy tak tau apa-apa, maka makan sajalah bila orang bagi.
Maka beberapa hari yang lepas, lepas COD Shaklee, Asy pun bergegas lah ke Econsave untuk beli keledek. Dah sampai Econsave, peghak lah pulak bila nampak keledek putih, keledek ungu, keledek oren.
Meh, Asy share bahan-bahan KGM ni. Bahan senang, cara buat pun senang. Asy pin kan resepi kat sini untuk tunjuklah kat 10 generasi lagi, ni kali pertama onyang buat KGM. >.<
Bahan-bahan buat KGM
1- Keledek oren (Asy beli sekilo, RM 2.70)
2- Gula melaka (Asy beli sebungkus, ada 2 ketul, RM 2.20)
3- Tepung gandum (guna secawan setengah sahaja)
4- Minyak masak (untuk goreng KGM sebelum disira)
Cara buat KGM
Sebelum ni tengok je mama buat. Bila kena buat sendiri, cuak-cuak ayam sikit.
1- Basuh keledek oren dan buang kulit. Lepas tu Asy potong sikit sebab nak kasi ngam dengan periuk.
Assalamualaikum wbt semua...
Hujung-hujung minggu cengginih, bila Mr Fikri kena kerja, maka kita duduk di rumah sajalah. Tak pun, lepak rumah mama. Keluar dengan adik-adik.
Masa Asy dok kursus kat Melaka bulan lepas, orang dok kecoh pasal Keria Gula Melaka (KGM). Asy tak tau apa-apa, maka makan sajalah bila orang bagi.
Maka beberapa hari yang lepas, lepas COD Shaklee, Asy pun bergegas lah ke Econsave untuk beli keledek. Dah sampai Econsave, peghak lah pulak bila nampak keledek putih, keledek ungu, keledek oren.
Meh, Asy share bahan-bahan KGM ni. Bahan senang, cara buat pun senang. Asy pin kan resepi kat sini untuk tunjuklah kat 10 generasi lagi, ni kali pertama onyang buat KGM. >.<
Bahan-bahan buat KGM
1- Keledek oren (Asy beli sekilo, RM 2.70)
2- Gula melaka (Asy beli sebungkus, ada 2 ketul, RM 2.20)
3- Tepung gandum (guna secawan setengah sahaja)
4- Minyak masak (untuk goreng KGM sebelum disira)
Cara buat KGM
Sebelum ni tengok je mama buat. Bila kena buat sendiri, cuak-cuak ayam sikit.
1- Basuh keledek oren dan buang kulit. Lepas tu Asy potong sikit sebab nak kasi ngam dengan periuk.
2- Rebus keledek dalam 20 minit macam tu. Cucuk-cucuk, kalau dah lembut dah boleh angkat.
3- Bila dah lembut, toskan sekejap. Lepas tu kita lenyek-lenyekkan dia. Disebabkan tak ada kawan berborak, dan macam impossible nak WhatsApp laki kau sambil lenyek keledek tu, maka kita lenyek sambil tengok ceritalah. Hihi
4- Letakkan tepung gandum dan gaulkan sebati dengan keledek.
5- Dah siap tu bolehlah bentukkan jadi keria. Bulat-bulatkan, dan buat lubang di tengah. Tang ni dok dang la nak bergambor. Busy buat doh keria kan. Untuk elakkan keria yang dah diadun dengan tepung tu melekat di pinggan, taburlah tepung gandum. Jadi, masa nak goreng pun senang.
Tadaaaa! KGM dah digoreng. Tinggal nak sira dengan gula Melaka saja. |
6- Asy gunakan seketul gula melaka. Hancur-hancurkan sikit gula melaka dan tambah air. Kacau-kacau sikit sampai jadi pekat. Air banyak mana? Agak-agaklah ye. Jangan banyak sangat, jangan sikit sangat. Yang sedang-sedang saja.
Sorry, gambar masa tengah cairkan gula melaka tak ada. Tangan full masa tu.
Baginilah rupanya selepas disira gula melaka. |
Senang yang amat!
Isinya lembut.
Kos pun tak mahal.
Dengan anggaran kos RM 6, Asy boleh dapat 39 biji KGM okay? Siap separuh boleh hantar kat adik-adik untuk dimakan. Kalau beli, tak puas makan. Dapat makan sikit je... Disebabkan Asy lebih suka masak sendiri daripada beli, maka memasaklah kita.
Nak order? Eh bolehhhhhh. PM tepi tau tau tau.
Selamat mencuba dan selamat minum petang.
Nanti rajin nak update lagi resepi lain.
Terima kasih baca post ni. Jumpa lagi dalam next post.
Assalamualaikum wbt.
Comments
Post a Comment