Assalamualaikum semua!
Lama rasanya tak share pasal resepi. Ini pun resepi yang simple saja tapi sedap. Asy pun dapat dari mak mertua. Tak pernah rasa lagi bendi ni yang mertua buat, tapi dah follow respinya.
Fuhhh nemang mudah dan sedap tau. So, lets cekidaut resepi Bendi Goreng Asam.
Bahan-Bahan ;
Cara-Cara ;
1) Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dah dikisar sampai naik bau.
2) Masukkan bendi berserta sedikit air
3) Masukkan asam keping dan lada hitam
Kacau supaya sebati
4) Letakkan sedikit gula dan garam sebagai perasa
5) Siap!
Haaaa. Kan dah kata, mudah.
Rasa dia? Erm, masam-masam manis. Kalau korang terletak extra black pepper, akan rasa pedas sikit lah. Asy just letak buat syarat, asal ada rasa sikit je. Hehe.
Tak dinafikan, awal-awal dengar nama resepi ni, rasa OMG sangat. Tapi disebabkan suami suka plus Asy pun tak pernah rasa, so Asy try buat.
Bila dah buat, berkali-kali jatuh chenta!
Selamat mencuba semua!
Luv,
Asyrafiah Sabri
Wife yang Suka Memasak dengan Gembira!
Fuhhh nemang mudah dan sedap tau. So, lets cekidaut resepi Bendi Goreng Asam.
Bahan-Bahan ;
- Bendi (bubuhlah banyak mana yang diperlukan)
- Asam keping (kalau suka masam, bubuh lebih)
- Gula & garam
- Black pepper
- Bawang merah dan putih yang dah dikisar
- Minyak
- Sedikit air
Hijau segar hokey bendi diaolz! |
Cara-Cara ;
1) Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dah dikisar sampai naik bau.
Kau jangan kutuk kuali hitam hakak! Orang kata, kuali hitam ni sebab rajin memasak. Ate betui lettew! |
2) Masukkan bendi berserta sedikit air
3) Masukkan asam keping dan lada hitam
Kacau supaya sebati
Kena gaul-gaul mesra supaya sepakat sayur bendi membawa berkat. Eh? |
4) Letakkan sedikit gula dan garam sebagai perasa
5) Siap!
Bendi Goreng Asam in the house! |
Haaaa. Kan dah kata, mudah.
Rasa dia? Erm, masam-masam manis. Kalau korang terletak extra black pepper, akan rasa pedas sikit lah. Asy just letak buat syarat, asal ada rasa sikit je. Hehe.
Tak dinafikan, awal-awal dengar nama resepi ni, rasa OMG sangat. Tapi disebabkan suami suka plus Asy pun tak pernah rasa, so Asy try buat.
Bila dah buat, berkali-kali jatuh chenta!
Selamat mencuba semua!
Luv,
Asyrafiah Sabri
Wife yang Suka Memasak dengan Gembira!
Comments
Post a Comment