Assalamualaikum wbt
Sabtu hari tu, Asy telah berjaya melaksanakan misi datecation FiaFikri. Simple saja date kami. Kebetulan pagi Sabtu tu, Mr Fikri ajaklah JJCS (Jalan-Jalan Cari Sarapan). Maka, kami pun turunlah ke Rantau Panjang sebab sarapan di Rantau Panjang jauh lebih murah, lebih banyak dan lebih sedap compare dengan Port Klang.
Nasib baiklah Rantau Panjang dengan Port Klang tu sekangkang kera je. Tak jauh sangat.
Settle je kami ber JJCS di Rantau Panjang, kami patah balik rumah dan terus zasss siap-siap. Asy pakai baju yang simple dan tak konyok. Mr Fikri
Kami pun naik motor je ke Setia City Mall. Dah nama pun date-cation, makanya kami pun habiskan masa dengan dating. Petangnya tu, mama ajak datang untuk makan-makan sebab semua family members ada kannnn. Jadi, kami tak bercadangla nak makan berat-berat. Makan yang simple-simple tapi mengenyangkan.
Maka, kami pun decide nak makan di Boat Noodle. Sebab portion dia comel-comel. Dulu kan ingat, kenapa orang gila makan sampai bertingkat-tingkat mangkuknya? Bila dah walk-in sendiri, maka barulah faham sebab apa bertingkat-tingkat depa makan.
Okay, ini pula main menu di sini. Kiranya, di Boat Noodle ni menyediakan dua jenis mi yang boleh dipadankan dengan dua jenis kuah, berasaskan dua jenis daging.
Jenis Mi
Egg noodle, rasanya sama macam Maggi biasa yang kita makan tu, cuma lagi kesat sebab tak ada lilin. Megi kan dia licin sebab ada lilin untuk bagi dia keras kan.
Rice noodle, dibuat daripada beras. Rasa dia macam soh-un (aala yang adik beradik bihun tu).
Kami dah rasa dua jenis ni, and prefer RICE NOODLE untuk next check in. Wink!
Jenis Kuah
Pathumtani, kuahnya Asy gambarkan macam light ketchup tu rasanya. Masam-masam pedas sikit.
Ayutthaya, kuahnya ada santan. Rasa dia tebal (sebab bersantan), manis-manis pedas.
Kalau kami, dua-dua kami suka. Tapi Asy lebih prefer kuah AYUTTHAYA. Sedap chuolz!
Jenis Daging dalam Kuah
Setiap Pathumtani dan Ayutthaya, ada berperisa daging dan ayam. Jadi, terpulang pada citarasa masing-masing nak pilih beef atau chicken.
Harga boleh tengok pada caption gambar tau!
Harga dia, RM 1.90 (tak masuk GST). After GST, RM 2.01. Ada lagi extra charge, service charge iaitu 5%. Pandai-pandailah kira ya! |
Tengah tunggu our last bowl. Diorang tercicir order kami. |
Kami order lapam-lapan tu sebab nak rasa, yang mana best.
Jadi, next check-in ke NBoat Noodle, kami akan pilih RICE NOODLE best untuk dipadankan either dengan Pathumatani dan Ayutthaya.
Kalau korang tanya, mana lagi sedap, kuah daging ke kuah ayam ke minta maaflah ye. Tak boleh jawab.
Sebabnya masa makan tak dan nak feel ayam ke daging dia wey! Hahaha! Next kami bagi review nah!
So far, suka makan kat sini sebab tak pernah sampai nak kena beratur panjangggg. #sistakmampumenahanlapar.
Okay, sekian saja feedback dari kami si kaki makan. Ini kali kedua kami makan di Boat Noodle dan di tempat yang sama.
Next place untuk makan plish asben!
Luv,
Asyrafiah Sabri
Foods' Lover.
Comments
Post a Comment