Assalamualaikum wbt
Dah habis terawih ni, Asy nak contenglah resepi Triffle Semudah ABC untuk kegunaan sendiri di masa hadapan dan kegunaan kawan-kawan semua.
Almaklumlah, iolz suka masak-masak ni tapi nak rotate resepi tu, mungkin setahun sekali. Kahkahkah.
Okay, meh Asy share resepi Triffle ni ya kawan-kawan.
Bahan-bahan (boleh dapat dalam 4 bekas yang empat segi buat bekal tu)
1 pek Swiss Roll Pandan (nak perasa lain pun boleh, tapi kalau Asy macam tak berapa kena tekak)
1 cawan tepung kastard
1 tin susu cair
1 tin air (sukatan sama dengan tin susu cair)
1 peket Kristal Jeli
First Layer Triffle ABC
Pertama, potong swiss-roll pandan kek ni, dengan ketebalan 1cm.
Lepas tu, penyekkan macam dalam gambar ni.
Kemudian, asingkan air koktail dan buah-buahan koktail. Airnya tadi, renjis-renjis sikit pada setiap permukaan swiss-roll cake yang korang dah penyekkan tu. Renjis ne tau, jangan bagi lecak keknya, nanti tak sedap makan.
Dah settle renjis-renjis air koktail tu, ready untuk buat puding kastadnya pulak.
Second Layer Triffle ABC
Second layer bermaksud lapisan puding kastard pulak.
Caranya simple saja.
Dalam bekas yang boleh guna untuk masak, masukkan 1 cawan tepung kastard + 1/2 cawan gula + 1 susu tin cair + 1 tin air paip (ikut sukatan tin susu cair).
Asy campurkan lebihan air koktail tadi sebab nak dapatkan rasa buah + taknak buang air koktail tu begitu sahaja.
Okay, kacau semua. Buka api yang besar. Kacau sambil zikir dan selawat ya. Kaaaaaacau sampai dia jadi susah nam digaul. Bila dah agak-agak susah nak digaul tu, kecilkan api.
Bila kastard dah likat, matikan api laju-laju.
Ambil bekas kek yang dah kita penyekkan tadi, yang kita dah renjis-renjis air koktail tu. Haaaa tuangkan kastard tu, agak-agaklah. Tebal mana yang korang suka.
Kalau Asy, lagi tebal kastard lagi syiok makan seh!
Okay, dah settle letak kastard atas kek tu, leperkan. Lepas tu, ambil yang buah koktail tadi, taburkan atas kastard. Seeloknya, tekan-tekan sikit buah-buah koktail tu pada kastard sebab takmau dia terapung-apung masa kita buat third layer.
Third Layer Triffle ABC
Third layer adalah layer yang ter-ABC lah semua.
Bukakkan kotak Kristal Jeli tu. Campurkan dengan 400ml air. Masakkan atas api yang sederhana sampai gula hancur. Lepas tu, angkat dan tuang atas second layer tadi.
Sebab tu Asy pesan, buah-buah koktail tadi kita mampatkan dengan layer kastard tu, biar dia tak menjerit minta tolong sebab lemas dalam layer jeli tu.
Faham tak faham?
Maka, jadilah sebegini.
Gambar di atas ni, Asy guna Kristal Jeli perisa Oren sebab Husna (my youngest sister) tak boleh nak telan kalau jeli kale merah. Rasa antibiotik dia cakap. Layan ajelah, kan?
Dah siap macam gambar atas tu, teruslah masukkan dalam peti sejuk, sebab nak bagi keras & sejuk trifflenye.
Okay. Asy buat 10 bekas, bahan-bahan semua gandakan 2 dari apa yang Asy bagi kat atas ni.
Cuma kek je, Asy triple kan, nak bagi dapat 10 bekas.
Sedap woooo makan sejuk-sejuk. Ada lagi tu baki dalam peti sejuk, tapi taknak nagi sapa-sapa, tau!
Sambil taip ni, sambil telan ayaq liuq. Nasib baik tulis masa malam oiiii bolehlah kejap lagi Asy turun makan sebekas. Kihkihkih.
Okay semua. Selamat mencuba! 😍😍😍
Comments
Post a Comment