Skip to main content

Triffle Semudah ABC

Assalamualaikum wbt

Dah habis terawih ni, Asy nak contenglah resepi Triffle Semudah ABC untuk kegunaan sendiri di masa hadapan dan kegunaan kawan-kawan semua.

Almaklumlah, iolz suka masak-masak ni tapi nak rotate resepi tu, mungkin setahun sekali. Kahkahkah.

Okay, meh Asy share resepi Triffle ni ya kawan-kawan.

Bahan-bahan (boleh dapat dalam 4 bekas yang empat segi buat bekal tu)

1 pek Swiss Roll Pandan (nak perasa lain pun boleh, tapi kalau Asy macam tak berapa kena tekak)

1 cawan tepung kastard

1 tin susu cair

1 tin air (sukatan sama dengan tin susu cair)

1 peket Kristal Jeli


First Layer Triffle ABC

Pertama, potong swiss-roll pandan kek ni, dengan ketebalan 1cm.


Lepas tu, penyekkan macam dalam gambar ni. 

Kemudian, asingkan air koktail dan buah-buahan koktail. Airnya tadi, renjis-renjis sikit pada setiap permukaan swiss-roll cake yang korang dah penyekkan tu. Renjis ne tau, jangan bagi lecak keknya, nanti tak sedap makan.

Dah settle renjis-renjis air koktail tu, ready untuk buat puding kastadnya pulak.

Second Layer Triffle ABC

Second layer bermaksud lapisan puding kastard pulak.

Caranya simple saja.

Dalam bekas yang boleh guna untuk masak, masukkan 1 cawan tepung kastard + 1/2 cawan gula + 1 susu tin cair + 1 tin air paip (ikut sukatan tin susu cair). 

Asy campurkan lebihan air koktail tadi sebab nak dapatkan rasa buah + taknak buang air koktail tu begitu sahaja.

Okay, kacau semua. Buka api yang besar. Kacau sambil zikir dan selawat ya. Kaaaaaacau sampai dia jadi susah nam digaul. Bila dah agak-agak susah nak digaul tu, kecilkan api.


Bila kastard dah likat, matikan api laju-laju. 

Ambil bekas kek yang dah kita penyekkan tadi, yang kita dah renjis-renjis air koktail tu. Haaaa tuangkan kastard tu, agak-agaklah. Tebal mana yang korang suka. 

Kalau Asy, lagi tebal kastard lagi syiok makan seh!

Okay, dah settle letak kastard atas kek tu, leperkan. Lepas tu, ambil yang buah koktail tadi, taburkan atas kastard. Seeloknya, tekan-tekan sikit buah-buah koktail tu pada kastard sebab takmau dia terapung-apung masa kita buat third layer.

Third Layer Triffle ABC

Third layer adalah layer yang ter-ABC lah semua.

Bukakkan kotak Kristal Jeli tu. Campurkan dengan 400ml air. Masakkan atas api yang sederhana sampai gula hancur. Lepas tu, angkat dan tuang atas second layer tadi.

Sebab tu Asy pesan, buah-buah koktail tadi kita mampatkan dengan layer kastard tu, biar dia tak menjerit minta tolong sebab lemas dalam layer jeli tu.

Faham tak faham?

Maka, jadilah sebegini.


Gambar di atas ni, Asy guna Kristal Jeli perisa Oren sebab Husna (my youngest sister) tak boleh nak telan kalau jeli kale merah. Rasa antibiotik dia cakap. Layan ajelah, kan?

Dah siap macam gambar atas tu, teruslah masukkan dalam peti sejuk, sebab nak bagi keras & sejuk trifflenye.

Okay. Asy buat 10 bekas, bahan-bahan semua gandakan 2 dari apa yang Asy bagi kat atas ni.

Cuma kek je, Asy triple kan, nak bagi dapat 10 bekas.

Sedap woooo makan sejuk-sejuk. Ada lagi tu baki dalam peti sejuk, tapi taknak nagi sapa-sapa, tau!

Sambil taip ni, sambil telan ayaq liuq. Nasib baik tulis masa malam oiiii bolehlah kejap lagi Asy turun makan sebekas. Kihkihkih.

Okay semua. Selamat mencuba! 😍😍😍

Comments

Popular posts from this blog

6 Perkara Best Travel dengan Bas Sani Express

Assalamualaikum wbt. Semalam, tamatlah sesi #teamrayaperlis dengan keluarga sebelah suami.  Korang still beraya lagi ke tu? Hehe takpe, raya kan sebulan. Entri kali ni, Asy just nak bagi review tentang perkhidmatan Bas Sani Express memandangkan kami menggunakan perkhidmatan bas awam untuk pulang ke Perlis. Sebab ETS habis, flight pula ya Allah, harga dekat nak sama gaji bulanan kami laki bini. First time raya dengan suami dan keluarga belah suami, jadi kalut sikitlah nak book kenderaan. Bas Sani ni pun alhamdulillah kamu dapat tang malam raya. Esok nak raya, kami dok takbir atas bas. Asalnya nak balik Jumaat malam atau Sabtu pagi, tapi tak ada rezeki sebab both time yang kami nak tu, tiket Sani Express dah fully-booked. Harga one way tiket untuk 1 dewasa ke Kangar ialah RM 57.80 Oh ya sebelum lupa. Asy book online saja tiket bas ni. Sebab stress dengan kesesakan Klang masa nak pergi walk-in beli tiket ETS, konon-kononnya nak balik naik ETS je. Lepas set...

Nafkah Zahir v/s Nafkah Batin

Bismillahirrahmanirrahiim Assalamualaikum wbt Happy New Year readers! Still valid lagi tak? Haha. Okay mohon ampun, mohon maaf. Berhabuk dah blog. Ucap New Year pun lambat. Sebab ada kekangan internet dan kekangan masa (alasan tapi ini betul-betul) Okay, Asy pernah janji kan nak share sedikit tentang nafkah zahir dan nafkah batin di FB. Sebenarnya, Asy masih terima mesej-mesej dari kawan-kawan yang sedikit bermasalah dengan nafkah zahir dan nafkah batin. Macam-macam cerita yang Asy terima. Taknak cakap panjang, Asy terangkan serba sedikit tentang nafkah. Apa Itu Nafkah? Nafkah ialah membelanjakan harta untuk diri sendiri dan orang di bawah tanggungannya. Orang dalam tanggungan secara ringkasnya ISTERI, ANAK-ANAK, HAMBA dan IBU BAPA YANG FAQIR. (Info lanjut boleh digali dalam kitab Raudah at-Talibiin & Fiqh al-Manhaji) Apa Dia Nafkah Zahir Isteri? Makan minum. Pakaian (baju jalan-jalan, baju raya, baju tidur, baju kerja) Duit poket bulanan ...

Itinerari 3 Hari 2 Malam di Melaka

Assalamualaikum wbt. Minggu lepas, Encik Fikri dan Puan Asyrafiah telah memanjangkan kaki-kaki mereka ke Melaka. Atau perkataan yang lebih tepat, kami telan ber shot-vacation   ke sana sempena cuti sebenarnya. Kalau tak cuti, tak sampailah ke Melaka dan berlama-lama. Inilah route map yang dipaparkan oleh Google Map. Kebetulan pula, cuti kami sama. Sekolah memang banyak cuti, tapi suami Asy bukanlah cikgu. Jadi, bersempena cuti yang boleh kata panjang sikitlah ni, kami plan untuk jalan-jalan ke Melaka sambil menyambut ulang tahun perkahwinan kami yang pertama. Alhamdulillah, sekejap saja dah setahun. Kenapa Pilih Melaka? Sebab kami dua-dua pencinta sejarah. Suka sejarah. Tambahan pula, cuti taklah panjang mana. Kalau tak, mungkin dah sampai Mekah. Eh. Eh. Maka, inilah sedikit coretan ikhlas dari Asy mengenai tempat-tempat yang kami jelajah sepanjang berada di Melaka. Hari Pertama: Check In Hotel – Pantai Klebang – River Cruise Prima Hotel, M...