Skip to main content

4 Hidangan Hari Raya yang Unik di Perlis

Assalamualaikum wbt

First time raya berjauhan dengan keluarga. First time raya tak dapat cium tangan mama ayah. First time raya tak bergaduh dengan adik-adik.

Sedih.

Tapi alhamdulillah suasana di Perlis mengubat duka.

Setakat ni, Asy dah rasa suasana raya di Pahang dan juga Sabak Bernam. Tahun ni, Allah rezekikan beraya di Perlis pula.

Gambaq sat depan umah Mak Su.

So, Asy nak highlightkan beberapa keunikan menu Hari Raya di Perlis.

Pertama, Ketupat Palas

Ketupat palas sebagai hidangan wajib ni, bagi Asy macam pelik sikit. Hehe. Ketupat palas ni isinya pulut. Kenyal-kenyallah masa makan. 

Asy ingatkan lemang, sebab masa sampai di rumah Mak Su, ketupat palas tu dah tak berbalut (kesian dia baju raya dah kena tanggal awal-awal 😂)

Ketupat Palas & Daging Minang

Masa nak ambil ketupat palas tu, Ayah Chik cakap, sini tak dak lemang. Ketupat palas ja ada.

Kedua, Kuah Kacang Daging

Kalau tengok gambar, memang tak ada beza. Bila rasa, masya Allah! Sedapppp!

Sebut kuah kacang, memang tak peliklah. Mana-mana pun ada. Tapi nak tau tak, kuah kacang di Perlis wajib ada daging! 

Mula-mula ingatkan salah kunyah, rupa-rupanya, eh betullah! Daging dalam kuah kacang! I is jakundes betoi!

Ketiga, Lontong.

Selain ketupat palas, lontong adalah menu wajib Hari Raya di Perlis. Pergi mana-mana rumah, eh eh, ada lontonglahhhhh. Lontong ni lontong biasalah, tak pelik. Hehe. Cuma pelik sebab jadi main dish untuk 1 Syawal.

Semua rumah yang Asy pergi masa beraya, ada nasi impit, dipadankan dengan lontong atau kuah kacang berdaging.

Keempat, Laksa Tomyam

Nama pun Perlis, kan? Dekat dengan Thailand. Jadi, haruslah makanan-makanan sempadan tu masuk juga budayanya dalam masyarakat Perlis.

Tomyam Perlis pun bukanlah tomyam kuah macam biasa kita makan tu, tapi tomyam dia oren putih warnanya. Manis-manis juga rasanya. 

Turut digandingkan, kerabu sebagai "sayur" kepada Laksa Tomyam ni. Ditambah pula dengan perahan limau nipis, tu yang buat iman luntur tu. Tak ada telur tau, sebaliknya digantikan dengan fishball. 3 mangkuk sekali libas! 1 mangkuk lagi masa malam sebab ziarah rumah Mak Cik Suzie yang tukang buat Laksa Tomyam ni.

Sedap aihhhh.

Kalau korang tengok gambar laksa di atas, nampak kuruih kan laksanya? 

Ya, laksa di Perlis tak sama macam laksa Pineng. Laksa Pineng gemuk-gemuk. Laksa Perlis kuruih tapi rasa dia macam pagi umph dari laksa Penang.

Setakat 2 hari beraya di Perlis, 4 makanan ni bagi Asy memang sangat unik dan I'm lovin it!

Mustahil tak love sebab Asy kaki makan. Kehkehkeh. 

Next entri Asy kongsikan suasana beraya di Perlis pula ya.

Terima kasih kerana sudi membaca!

Comments

  1. Wah..nampak sedap semua.Tak pernah rasa lg laksa tomyam tu..mesti sedapkan

    ReplyDelete
  2. Terliur tengok laksa tu... First time juga dengar laksa tomyam

    ReplyDelete
  3. adoii.. lapar pula tengok ni.. haha..

    ReplyDelete
  4. Sedapnyaa. Laksa perlis sedap. Laksa tomyam tak pernah cuba lagi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

6 Perkara Best Travel dengan Bas Sani Express

Assalamualaikum wbt. Semalam, tamatlah sesi #teamrayaperlis dengan keluarga sebelah suami.  Korang still beraya lagi ke tu? Hehe takpe, raya kan sebulan. Entri kali ni, Asy just nak bagi review tentang perkhidmatan Bas Sani Express memandangkan kami menggunakan perkhidmatan bas awam untuk pulang ke Perlis. Sebab ETS habis, flight pula ya Allah, harga dekat nak sama gaji bulanan kami laki bini. First time raya dengan suami dan keluarga belah suami, jadi kalut sikitlah nak book kenderaan. Bas Sani ni pun alhamdulillah kamu dapat tang malam raya. Esok nak raya, kami dok takbir atas bas. Asalnya nak balik Jumaat malam atau Sabtu pagi, tapi tak ada rezeki sebab both time yang kami nak tu, tiket Sani Express dah fully-booked. Harga one way tiket untuk 1 dewasa ke Kangar ialah RM 57.80 Oh ya sebelum lupa. Asy book online saja tiket bas ni. Sebab stress dengan kesesakan Klang masa nak pergi walk-in beli tiket ETS, konon-kononnya nak balik naik ETS je. Lepas set...

Nafkah Zahir v/s Nafkah Batin

Bismillahirrahmanirrahiim Assalamualaikum wbt Happy New Year readers! Still valid lagi tak? Haha. Okay mohon ampun, mohon maaf. Berhabuk dah blog. Ucap New Year pun lambat. Sebab ada kekangan internet dan kekangan masa (alasan tapi ini betul-betul) Okay, Asy pernah janji kan nak share sedikit tentang nafkah zahir dan nafkah batin di FB. Sebenarnya, Asy masih terima mesej-mesej dari kawan-kawan yang sedikit bermasalah dengan nafkah zahir dan nafkah batin. Macam-macam cerita yang Asy terima. Taknak cakap panjang, Asy terangkan serba sedikit tentang nafkah. Apa Itu Nafkah? Nafkah ialah membelanjakan harta untuk diri sendiri dan orang di bawah tanggungannya. Orang dalam tanggungan secara ringkasnya ISTERI, ANAK-ANAK, HAMBA dan IBU BAPA YANG FAQIR. (Info lanjut boleh digali dalam kitab Raudah at-Talibiin & Fiqh al-Manhaji) Apa Dia Nafkah Zahir Isteri? Makan minum. Pakaian (baju jalan-jalan, baju raya, baju tidur, baju kerja) Duit poket bulanan ...

Itinerari 3 Hari 2 Malam di Melaka

Assalamualaikum wbt. Minggu lepas, Encik Fikri dan Puan Asyrafiah telah memanjangkan kaki-kaki mereka ke Melaka. Atau perkataan yang lebih tepat, kami telan ber shot-vacation   ke sana sempena cuti sebenarnya. Kalau tak cuti, tak sampailah ke Melaka dan berlama-lama. Inilah route map yang dipaparkan oleh Google Map. Kebetulan pula, cuti kami sama. Sekolah memang banyak cuti, tapi suami Asy bukanlah cikgu. Jadi, bersempena cuti yang boleh kata panjang sikitlah ni, kami plan untuk jalan-jalan ke Melaka sambil menyambut ulang tahun perkahwinan kami yang pertama. Alhamdulillah, sekejap saja dah setahun. Kenapa Pilih Melaka? Sebab kami dua-dua pencinta sejarah. Suka sejarah. Tambahan pula, cuti taklah panjang mana. Kalau tak, mungkin dah sampai Mekah. Eh. Eh. Maka, inilah sedikit coretan ikhlas dari Asy mengenai tempat-tempat yang kami jelajah sepanjang berada di Melaka. Hari Pertama: Check In Hotel – Pantai Klebang – River Cruise Prima Hotel, M...